Οι αξίες του Ολυμπισμού είναι τρόπος ζωής- Έκθεση στη Γενεύη

Ιούν 27, 2024 | Νέα

Από τις 26 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, και μόλις ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, η Ελληνική και η Γαλλική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη φιλοξένησαν έκθεση για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και την Ολυμπιακή Εκεχειρία στο «Palais des Nations», στη Γενεύη. Η Έκθεση αποτυπώνει τη διαχρονική και πάντα επίκαιρη αξία του ολυμπιακού πνεύματος, μέσα από το πρίσμα της αρχαιολογίας και της ιστορίας του αθλητισμού, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες είναι μια φιλοσοφία ζωής που δημιουργεί μια ισορροπία για το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η στοχοπροσήλωση και η αλληλεγγύη είναι μερικές μόνο από τις αρχές του Ολυμπισμού που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, δίνοντας έτσι πνοή σε μία οικουμενική κληρονομιά 2.800 ετών. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι βασικές αξίες, όπως ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπήρξαν θεμελιώδεις για την οικοδόμηση και διατήρηση πολυπόθητων αγαθών όπως η ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων.

Κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση, η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Tatiana Valovaya, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, o Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων, Αλεξάνδρα Ξανθάκη και εξέχοντες Ολυμπιονίκες όπως ο Yiech Pur Biel και η Najla Imad τόνισαν ότι ο αθλητισμός είναι κινητήριος δύναμη που εμπνέει και προωθεί έμπρακτα και δυναμικά την ενσωμάτωση, ιδίως για ανθρώπους που προέρχονται από μειονεκτικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, των προσφύγων και των εκτοπισμένων.