Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας – Η Ελλάδα «εργάζεται» για την προστασία του αγαθού

Ιούν 12, 2024 | Νέα

Η 112η Σύνοδος της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας πραγματοποιείται στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι Κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων από τα 187 κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ).

Η Ελληνίδα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου. Στην τοποθέτηση της, η Υπουργός τόνισε ότι «η ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας».

Στη φετινή ατζέντα της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ιδιαίτερες μορφές παροχής υπηρεσιών, όπως το μέλλον της φροντίδας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Αμφότερες οι προκλήσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση και στην Ελλάδα. Κρίσιμοι τομείς, από τους οποίους εξαρτάται η Ελλάδα, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η ζωή στις πόλεις, αντιμετωπίζουν συνεχείς δοκιμασίες, καθώς η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους της χώρας. Προβλέπεται ότι πολλές μεγάλες πόλεις θα στερηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω της αναπόφευκτης μείωσης της παραγωγικότητας και αυτό θα συμβεί ίσως και πριν τα μέσα του αιώνα.

Όσον αφορά την παροχή φροντίδας προς ευπαθείς κατηγορ΄΄ιες, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό των ατόμων που παρέχουν άτυπη φροντίδα σε εβδομαδιαία βάση (κυρίως μέλη της οικογένειας, συγγενείς, φίλοι και γείτονες). Το ελληνικό ποσοστό είναι μάλιστα διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (17%). Με τη δημογραφική τάση να παραπέμπει σε αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού, το ζήτημα αυτού του τύπου δραστηριότητας θα αποκτήσει σταδιακά μεγαλύτερο μέγεθος και σημασία.

Το γνωρίζατε;

  • Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει ως αποστολή την προώθηση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι μέλος του Οργανισμού από το 1919!