Η Ελλάδα εξελέγη, στις 6 Ιουνίου 2024, μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, με την υποστήριξη 182 κρατών. Η χώρα μας αναλαμβάνει τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τρίτη φορά, μετά τις διετείς θητείες 1952-1953 και 2005-2006.
Τρεις ελληνικές λέξεις από Δ, κατανοητές παγκοσμίως, αποτελούν την πυξίδα της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών:
Διάλογος | Διπλωματία | Δημοκρατία |
Διάλογος | Διπλωματία | Δημοκρατία |
Διάλογος: η ανταλλαγή λογικών επιχειρημάτων
Διπλωματία: με ρίζα τη λέξη δύο, πρόκειται ουσιαστικά για διάλογο μεταξύ δύο μερών
Δημοκρατία: στην κυριολεξία, η κυριαρχία του λαού
Διάλογος
Διπλωματία
Δημοκρατία
Έναρξη Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για έναν μήνα
Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας Προεδρίας της, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ισχυρό διπλωματικό της αποτύπωμα, το ρόλο της ως έντιμου συνομιλητή και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής.
Τελετή Έπαρσης Σημαιών νέων κρατών-μελών Συμβουλίου Ασφαλείας
Υπερήφανη στιγμή, καθώς η σημαία της Ελλάδας υψώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη σημερινή Τελετή υποδοχής των πέντε νέων κρατών μελών.
Η Ελλάδα ξεκινά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος
Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.