Στις 26 Νοεμβρίου, η Ελλάδα ένωσε τη φωνή της με άλλα 115 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή δήλωση με πρωτοβουλία της Ελβετίας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών σε ανθρωπιστικές αποστολές. Με το σύνθημα «προστατεύουμε αυτούς που προστατεύουν», η δήλωση είχε ως στόχο να βεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευση των κρατών μελών να προωθήσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι συχνά διακινδυνεύουν την ασφάλειά τους, στην προσπάθεια να παράσχουν βοήθεια.
Όπως τόνισε η Ελβετίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος: «Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 120 ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται, το ίδιο και η βία κατά του προσωπικού ανθρωπιστικών αποστολών. Μόνο το 2023, 150 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, κρατήθηκαν ή απήχθησαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Οι εξελίξεις το 2024 είναι ακόμη πιο ανησυχητικές. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφέστατο στο θέμα: πρέπει να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών αποστολών».
Στις 24 Μαΐου, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την Απόφαση 2730 (2024), η οποία καλεί τα κράτη να σέβονται και να προστατεύουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και το προσωπικό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους, βάσει του διεθνούς δικαίου.