Το 2022, η Γενική Συνέλευση των Η.Ε. ανακήρυξε τη 18η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη και τη Θεραπεία από την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση, την Κακοποίηση και τη Βία. Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλέι συντριπτικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη.
Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26, η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη θέση αρχής της για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας και κακοποίησης κατά των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως σε περιόδους συγκρούσεων. Η συντονισμένη δράση για την εξάλειψη του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει σε αναστροφή της κατάστασης και θεραπεία. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στη λογοδοσία για τις παραβιάσεις που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, εστιάζοντας τόσο στην πρόληψη όσο και στην επανόρθωση μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας φιλικών προς τα παιδιά δικαστικών και μη δικαστικών μηχανισμών. Επιπλέον, η Ελλάδα προσβλέπει στην ανάληψη της προεδρίας της Ομάδας Εργασίας «Παιδιά και ένοπλες συγκρούσεις (CAAC)» εντός του Συμβουλείου Ασφαλείας.
Το γνωρίζατε;
Οι ενήλικες που βίωσαν τέσσερεις ή περισσότερες δυσμενείς παιδικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης, έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε διαπροσωπική βία ως θύματα ή δράστες και τριάντα φορές περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν.