Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην 29η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού. Στις 13 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την παρέμβαση του ενώπιον της Ολομέλειας της Διάσκεψης. Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε τις προσπάθειες της χώρας και της ευρωπαϊκής ηπείρου για ένα είδος ενεργειακής μετάβασης που «οι πολίτες μας μπορούν να αποδεχθούν και οι επιχειρήσεις μας μπορούν να αντέξουν οικονομικά». Την ίδια ημέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ με θέμα «Έγκαιρη προειδοποίηση για όλους και αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης», που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres. Στην παρέμβαση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία τριών παραγόντων στην καθοριστική αντιμετώπιση του ζητήματος: την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογικές υποδομές, της αποτελεσματική διακυβέρνηση από πλευράς κρατικών αρχών και την σχέση εμπιστοσύνης με τους τοπικούς φορείς.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην COP29, όπου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τις εκπομπές κατά περίπου 45% σε σχέση με το 2005, προσθέτοντας ότι η στροφή σε καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε εξαγωγέα ενέργειας, τονίζοντας τη σημασία ενός πιο εκτεταμένου δικτύου διασυνδέσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέχρι το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, το ελληνικό περίπτερο θα φιλοξενήσει πάνω από 45 εκδηλώσεις με έμφαση στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και στην ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συν΄άντηση υψηλού επιπέδου με θέμα τον μετασχηματιστικό ρόλο του «Κάθετου Διαδρόμου» στην ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ανθεκτικότητας και στην προώθηση της στρατηγικής REPowerEU.
Επίσης μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του ελληνικού περιπτέρου παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η πορεία της Ελλάδας προς την πράσινη οικονομία και τη δράση για το κλίμα» (12 Νοεμβρίου). Επιπλέον, μια ειδική εκδήλωση με θέμα «Πράσινος & Καθαρός Ψηφιακός Μετασχηματισμός (GR-ean)», στις 13 Νοεμβρίου, επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών δευτερογενών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω του απαραίτητου ψηφιακού μετασχηματισμού.
Έτερη εκδήλωση με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών επικεντρώθηκε στο θέμα «πράσινα λιμάνια» για μια βιώσιμη «γαλάζια οικονομία», όπου τονίστηκε ότι τα λιμάνια με έξυπνες και καθαρές ενεργειακές υποδομές μπορούν να επιτύχουν το διττό στόχο της οικονομικής ευημερίας, συνδυαζόμενη με περιβαλλοντική ανθεκτικότητα. Σημειώθηκε επίσης ότι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία «cold ironing», η οποία είναι ο πιο πρόσφορος οικολογικά τρόπος προκειμένου τα λιμάνια να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας της ναυτιλίας.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ανίχνευση ευκαιρειών για συνέργειες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και του βιώσιμου τουρισμού.
Όλες οι εκδηλώσεις μεταδίδονται μέσω της ιστοσελίδας της Ελλάδας για την COP-29: greeceatcop.gr