Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων.

Νοέ 2, 2024 | Νέα

Γνωρίζατε ότι…

Κάθε 4 ημέρες, ένας δημοσιογράφος δολοφονείται. Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες παραμένουν ανεξιχνίαστες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο φόβου και σιωπής.

Η 2α Νοεμβρίου έχει ορισθεί «Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων». Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της UNESCO, μεταξύ των ετών 2006 και 2024, πάνω από 1.700 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στον κόσμο, ενώ περίπου 9 στις 10 υποθέσεις αυτών των δολοφονιών παραμένουν ανεξιχνίαστες. Τα τελευταία στατιστικά καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια ατιμωρησία των εν λόγω εγκλημάτων έχει καταστεί συγκλονιστικά υψηλή, σκαρφαλώνοντας στο 85%.

Η Ελλάδα, έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα και αρκετά εύλογα καθώς η χώρα είχε πρωτοστατήσει το 2014 στην πρωτοβουλία υιοθέτησης του ψηφίσματος 68/163 (2014), με το οποίο καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα και το ζήτημα απέσπασε τη δέουσα προσοχή.

Στο ετήσιο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Antonio Guterres, τόνισε ότι «Η ελευθεροτυπία είναι θεμελιώδης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ωστόσο, δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο εξακολουθούν να εμποδίζονται στην άσκηση του επαγγέλματός τους και συχνά δέχονται απειλές, βία ή ακόμη και δολοφονούνται στην προσπαθειά τους να φέρουν την αλήθεια στο προσκήνιο προκειμένου οι ισχυρότεροι να υποχρεώνονται σε λογοδοσία».

Σε ξεχωριστό μήνυμα, ο Ύπατος Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk, τόνισε ότι «στη Γάζα, στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στην Αϊτή και σε άλλα μέρη πάνω στη γη, οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται, κακοποιούνται, φυλακίζονται και φιμώνονται. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο οφείλουν να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους και να ασκήσουν διώξεις κατά όσων προβαίνουν σε επιθέσεις».

Η «Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων» του ΟΗΕ έδωσε και αυτή το δικό της στίγμα επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας. Οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας, χώρες που μοιράζονται την Προεδρία της Ομάδας, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζουν τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά δημοσιογράφων.