Ξέρετε τι ήταν η περίφημη Ολυμπιακή Εκεχειρία; Πώς ενσαρκωνόταν ο σεβασμός και η ανεκτικότητα κατά την αρχαιότητα; Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την επίκληση παραδόσεων που μετρούν ήδη χιλιετίες ζωής;
Ανακαλύψτε το με μια επίσκεψη στην έκθεση της Μόνιμης Ελληνικής Αντριπροσωπείας στον ΟΗΕ με τίτλο: «Το Ολυμπιακό Ιδεώδες και η Εκεχειρία – 2.800 χρόνια ιστορίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου, σε πανηγυρικό κλίμα, υποδεχόμενη όλους τους φίλους και εταίρους μας στα Ηνωμένα Έθνη, με την υποστήριξη της Γαλλικής και της Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, ως εκπρόσωποι των χωρών που είτε φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος (Γαλλία), είτε θα τους φιλοξενήσουν το 2028 (Η.Π.Α.).
Μέσα από το πρίσμα της αρχαιολογίας και της ιστορίας, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να καταδείξει τη διαχρονική και πάντα επίκαιρη φύση των Ολυμπιακών αξιών. Ο Ολυμπισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής, δημιουργώντας μια ισορροπία για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Βασικές αξίες, όπως η Ολυμπιακή Εκεχειρία, ήταν επίσης θεμελιώδεις για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης, όχι μόνο εντός των εσωτερικών μας ορίων, αλλά και ως πλαίσιο κανόνων μεταξύ ολόκληρων κοινοτήτων.
Έτσι λοιπόν, αξίες ΄΄οπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στον στόχο αλλά και η αλληλεγγύη βρήκαν τη θέση τους εντός της έκθεσης, σε μία προσπάθεια να αποδοθεί η ουσία μίας ξεχωριστής κληρονομιάς που μετρά 2.800 χρόνια ζωής!
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Νοεμβρίου και η ελληνική αποστολή προσκαλεί όλους να ζήσουν από κοντά μία εμπειρία που θα συγκινήσει και θα προσφέρει σκέψεις για προβληματισμό, με μηνύματα όχι μόνο για το διπλωματικό προσωπικό, αλλά για τον σημερινό πολίτη του κόσμου.
Το γνωρίζατε;
Η «Ολυμπιακή Εκεχειρία», ή «Εκεχειρία», καθιερώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα τον 9ο αιώνα π.Χ. με την υπογραφή μιας συνθήκης μεταξύ τριών βασιλέων προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής συμμετοχή στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλους τους αθλητές και τους θεατές από τρεις ελληνικές πόλεις-κράτη, οι οποίες κατά τα άλλα βρίσκονταν σχεδόν συνεχώς σε διαμάχη μεταξύ τους.
Χαιρετισμός της Ε’ Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κας Αικ. Κόικα
Στο βήμα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, κ. Ευάγγελος Σέκερης