Παιδιά & Ένοπλες Συγκρούσεις – Εκδήλωση για την εμπορία παιδιών σε καιρό πολέμου

Οκτ 3, 2024 | Νέα

Στις 3 Οκτωβρίου, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, μαζί με την Αντιπροσωπεία του Παναμά συνδιοργάνωσαν παράλληλη εκδήλωση με θέμα τη διασύνδεση της εμπορίας παιδιών με τις σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Στην εκδ΄ήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Virginia Gamba, όπως επίσης και η Ειδικ΄΄ή Εισηγήτρια για την Εμπορία Ανθρώπων, Siobhán Mullally.

Αμφότερες οι ομιλήτριες παρουσίασαν τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία διεξήχθη με απώτερο στόχο την αναγνώριση και την επισήμανση των αδυναμιών που ανιχνεύονται στα συστήματα προστασίας των παιδιών κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, αλλά και την πρόταση νέων μεθόδων πρόληψης της εκμετάλλευσης των παιδιών και διασφάλισης της λογοδοσίας των θυτών.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ατζέντα του ΟΗΕ, «Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις (CAAC)» κατά τη διάρκεια της θητείας της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025/2026), η Ελλάδα θεωρεί αυτονόητη την προαγωγή των βασικών αρχών στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού υπό απειλητικές συνθήκες, οι οποίες πολύ συχνά οδηγούν στην εμπορία ανθρώπων.

Οι ελληνικές αρχές έχουν κληθεί στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις εκτάτου ανάγκης μέσα σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο. Δεδομένης της γεωγραφικ΄ής θέσης της, η χώρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα από το 2015 και έπειτα, όταν η σύγκρουση στη Συρία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για έναν μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών θυμάτων εμπορίας να φτάσουν στην Ελλάδα, κυρίως δια θαλάσσης.

Οι ελληνικές Αρχές, έδρασαν καταλλήλως με τη δημιουργία του απαραίτητου υποστηρικτικού μηχανισμού και δικτύου ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του φαινομένου. Μέσα σε μια δεκαετία, ο εν λόγω υποστηρικτικός μηχανισμός έχει εξελιχθεί σε ένα ολιστικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης, το οποίο περιλαμβάνει κοινωνική μέριμνα και καθοδήγηση, διαρκή νομική προστασία και στις περιπτώσεις όπου καθίσταται δυνατό, επανένωση με την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: Ετήσια Αναφορά από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις στη Γενική Συνέλευση.