Ο ΥΠΕΞ συναντά την ομόλογο του από την Αργεντινή- Συζητούν την περιβαλλοντική διάσταση του εμπορίου

Σεπ 26, 2024 | Νέα

Η 79η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εγκαινιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στην 26 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης είχε συνομιλίες με την Αργεντίνα ομόλογό του, Diana Mondino, με την ευκαιρία των εορτασμών της 150ης επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο Υπουργός Γεραπετρίτης τόνισε τις ευκαιρίες διμερούς συνεργασίας σε σειρά από τομείς με προεξέχοντες την ενέργεια, το εμπόριο, αλλά και την ναυσιπλοΐα.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί αξιολόγησαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Συμφωνίας «ΕΕ-Mercosur», μιας εμπορικής συμφωνίας που συνήφθη προ πενταετίας με τις τέσσερις ιδρυτικές χώρες-μέλη της Mercosur, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η Συμφωνία είναι πρωτίστως εμπορικής φύσης, αλλά περιλαμβάνει και ένα σημαντικό πολιτικό σκέλος, ενώ, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στη διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης του εμπορίου. Ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΛΑΚ) επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο πώς οι δύο περιοχές μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση. Αμφότερες οι γεωγραφικές ζώνες έχουν υιοθετήσει τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, γι’ αυτό και η πράσινη διάσταση αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – ΛΑΚ.