79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Πρωθυπουργός για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Σεπ 25, 2024 | Νέα

Η 79η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Άνοδο της Στάθμης της Θάλασσας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να σκύψουν πάνω από την παγκόσμια υπαρξιακή απειλή που θέτει η προϊούσα άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Εκτιμάται ότι, έως το 2050, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 15 έως 30 εκατοστά, με δυσμενείς επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάθμη της θάλασσας αναμφίβολα αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κάνοντας έκκληση για τη δημιουργία επαρκούς υποδομής προκειμένου να προχωρήσουμε στην προσαρμογή επί του φαινομένου, με τη μορφή ενός σχεδίου ανθεκτικότητας και ενός ευέλικτου συνδυασμού φυσικών και πράσινων λύσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το σχέδιο θα είναι απαιτητικό τόσο από πλευράς κόστους, όσο και τεχνολογικά.

Για τη λεκάνη της Μεσογείου και την Ελλάδα ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει και μια πολιτιστική διάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με αυτή την απειλή, καθώς οι μεσογειακές ακτές φιλοξενούν μερικούς από τους πιο ιστορικούς τόπους και εμβληματικά μνημεία της ανθρώπινης κληρονομιάς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τον Απρίλιο του φετινού έτους, η Ελλάδα διοργάνωσε την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, ενός κορυφαίου γεγονότος για την προστασία των θαλασσών και της παράκτιας ζωής του πλανήτη μας. Σε διάστημα δέκα ετών από την έναρξη της πρωτοβουλίας Our Ocean Conference, η παγκόσμια κοινότητα έχει εξασφαλίσει κονδύλια αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων, ενώ τελευταία Διάσκεψη (που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα) προσέθεσε άλλα 11 δισ. δολάρια στο Ταμείο Προστασίας του υγρού στοιχείου παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο για την Άνοδο της Στάθμης των Θαλασσών, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ