79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Υπουργός Εξωτερικών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Σεπ 26, 2024 | Νέα

Η 79η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  • Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετείχε στο ετήσιο δείπνο εργασίας υπουργών για τη Μέση Ανατολή που διοργάνωσε το «Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης». Στο δείπνο συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων και ο Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland.
  • Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν, Α.Ε. Dr. Abdullatif bin Rashid Al Zayani. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν επειγόντως αποκλιμάκωση και προστασία της ζωής των πολιτών, καθώς και ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον, η Ελλάδα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως εκλεγμένα μέλη.
  • Την επόμενη ημέρα (24 Σεπτεμβρίου), ο Υπουργός Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Υεμένη, Dr. Shaya Mohsin Zindani. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις διακεκριμένες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Τόνισε επίσης την ύψιστη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση «ASPIDES», τη στρατιωτική απάντηση της Ε.Ε. στις εμπλοκές των Χούθι με τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη για τις ασπίδες.
  • Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Υεμένη, Hans Grundberg και στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Την ίδια ημέρα, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib.
  • Κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου (Κωνσταντίνος Κόμπος) και της Αιγύπτου (Dr. Badr Abdelatty), ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι η περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω συνεργασιών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μετανάστευση, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα των υποδομών, θα αυξήσει τα επίπεδα σταθερότητας στη συγκεκριμένη περιοχή και την ευρύτερη περιοχή.
  • Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Ahmed Aboul Gheit. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Γεραπετρίτης μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω εντατικοποίηση του διαλόγου Ελλάδας-Αραβικού Συνδέσμου, ενόψει της εντολής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη θητεία 2025/26. Τόνισε επίσης ότι, ως εκλεγμένο μέλος, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετριάσει τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και να εργαστεί για την εγκαθίδρυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών.
  • Μετά το ραντεβού, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Επίτροπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Philippe Lazzarini. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και προστασία των αμάχων. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της UNRWA και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του προσωπικού της UNRWA.
  • Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η Υφυπουργός Εξωτερικών Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του World Jewish Congress Ronald S. Lauder και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της American Jewish Committee Ted Deutch. Οι συζητήσεις αφορούσαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων αντισημιτισμού.
  • Την ίδια ημέρα, ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον ρόλο της Ιορδανίας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξήρε τις πρωτοβουλίες της χώρας με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την άμβλυνση των συνεπειών της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.
  • Αργότερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσης τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας. Κατά τη συνάντηση αυτή, οι Υπουργοί Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Κόμπος και Α. Σαφάντι μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή και διερεύνησαν τρόπους παροχής πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
  • Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνομιλίες με τον Μαροκινό ομόλογό του, Nasser Bourita. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της παραγωγικής συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ενώ οι δύο αξιωματούχοι έκαναν έναν απολογισμό των τελευταίων ανησυχητικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε τις δυνατότητες που προσφέρει η σχέση ΕΕ-Μαρόκου και προσκάλεσε τον υπουργό Bourita στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, η Ελλάδα βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους και συνομιλητές της, ενώ παραμένει αποφασισμένη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών για αποκλιμάκωση, ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Διαβάστε επίσης: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απευθύνεται στον Τύπο για τις συναντήσεις του κατά τη δεύτερη ημέρα της παρουσίας του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Υπουργός κ. Γεραπετρίτη συμμετέχει στο δείπνο εργασίας του Ινστιτούτου Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή

Συνάντηση της Υπουργού Γεραπετρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου

Η Υπουργός κ. Γεραπετρίτη συζητά με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA

Συνάντηση της Υπουργού κ. Γεραπετρίτη με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων (World Jewish Congress)

Συνάντηση του Υπουργού Γεραπετρίτη με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων (American Jewish Committee)

Ο υπουργός Γεραπετρίτης με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας

Τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ιορδανίας και της Ελλάδας

Ο Υπουργός Γεραπετρίτης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου