79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Υπουργός Εξωτερικών για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Σεπ 23, 2024 | Νέα

Η 79η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας «Φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων» του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Εξωτερικών της πρωτοβουλίας «Western Balkan 6» (γνωστή και ως «Διαδικασία του Βερολίνου», η οποία αποσκοπεί στην υποστήριξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ).

Η διεύρυνση κατέχει σημαντική θέση στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα επιτευχθεί ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα διασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Ευρώπη θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης.

Επιπλέον, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κ.κ. Gordan Radman, Luminita Odobescu και Ivan Kondov. Ομόφωνα υποστηρίχθηκε ότι τα τέσσερα αυτά νοτιοανατολικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συνεργαστούν επ’ αγαθώ της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, αλλά και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Δυτικά Βαλκάνια – Ευρωπαϊκή προοπτική & Ο Υπουργός Εξωτερικών,Γεραπετρίτης απευθύνεται στον Τύπο κατά την πρώτη ημέρα της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O κ. Γεραπετρίτης συμμετέχει στη συνάντηση των Υπ. Εξ. της Ομάδας «Φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων» του ΟΗΕ

(από αριστερά προς τα δεξιά) Ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία