Ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον

Σεπ 22, 2024 | Νέα

Η 79η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε εργασίες της στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον πραγματοποιείται στις 22- 23 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης της παγκόσμιας συνεργασίας επί σειρά κρίσιμων προκλήσεων, αλλά και και αντιμετώπισης των «κενών» στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Οι πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο «Σύμφωνο για το Μέλλον», ένα σχέδιο δράσης που έχει αποτελέσει αντικείμενο διακυβερνητικής διαπραγμάτευσης και τίθεται υπό την έγκριση των ηγετών– αποσκοπούν στην επαναβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ, στην αναζωογόνηση της πολυμέρειας και στην άσκηση πίεσης για εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων.

Για την Ελλάδα, το «Σύμφωνο για το μέλλον» είναι υψίστης σημασίας. Ως νεοεκλεγέν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. για τα επόμενα δύο χρόνια, η Ελληνική Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση και φιλοδοξεί να επιφέρει μια ουσιαστική συμβολή.

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Το Σύμφωνό μας για το μέλλον, ως σημείο παγκόσμιας συναίνεσης, είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Είναι όμως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Είναι, άλλωστε, μια πολιτική δήλωση για δράση. Και η πολιτική βούληση είναι απαραίτητος μοχλός για δράση, σε εθνικό επίπεδο και, συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο».