57η Σύνοδος του Συμβ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

Σεπ 10, 2024 | Νέα

Η 57η Σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα στη Γενεύη από τις 9 Σεπτέμβριου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Στην εναρκτήρια ομιλία του o Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Volker Türk υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την σοβαρή του ανησυχία σχετικά με αναδυόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι».

Στο πλαίσιο της Συνόδου, στις 10 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε εκτεταμένα η εμπόλεμη κατάσταση στο Σουδάν και οι επιπλοκές που αυτή έχει επιφέρει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μίας ad hoc Επιτροπής, (Ανεξάρτητη Διεθνής Διερευνητική Αποστολή) που είχε συσταθεί ένα χρόνο πριν από τον ΟΗΕ, με αντικείμενο την τεκμηριωμένη διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή.

Στο διάλογο που ακολούθησε επί του θέματος, η ελληνική Αποστολή στήριξε τις προτάσεις της εν λόγω Επιτροπής και κάλεσε για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και της διακίνησης όπλων προς τα εμπόλεμα μέρη της σύγκρουσης.

Περαιτέρω τονίστηκε πως η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά πιστή στις δεσμεύσεις της για εντατικοποίηση των ενεργειών για λογοδοσία των υπαιτίων αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -και κυρίως- αναφορικά με τις παραβιάσεις εκείνες που διαπράττονται κατά των γυναικών και των παιδιών. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τη διετία 2025/26, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους της εντός και εκτός της Ε.Ε.  για την στήριξη των θεματοφυλάκων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για την εμπέδωση των προσπαθειών προκειμένου για την ενδυνάμωση της έννομης διεθνούς τάξης.