Ο ρόλος των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης και ασφάλειας

Σεπ 9, 2024 | Νέα

Η ενδυνάμωση της ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ελλάδα. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025/26, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» (WPS), η οποία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα επόμενα έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα υποδέχτηκε την κα Jacqueline O’ Neill, Πρέσβειρα του Καναδά για την θεματική Ατζέντα (WPS) «Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια», προκειμένου οι δύο χώρες να προωθήσουν την συνεργασία τους στο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα, η Καναδή Πρέσβης πραγματοποίησε σειρά υψηλόβαθμων συναντήσεων με Έλληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κας Κατερίνας Παπακώστα, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εξωτερικών κας Τερέζας Αγγελάτου, αξιωματικούς των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φορέων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα την Αθήνα.

Η Καναδή Πρέσβης συναντήθηκε και με την Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη κα Μαρία Θεοφίλη. Οι συνομιλίες εστίασαν στη επιχειρησιακή αναβάθμιση της ελληνοκαναδικής συνεργασίας αναφορικά με την πρoώθηση της ατζέντας WPS, ιδίως κατά τη διάρκεια της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2025/26. Αφού διενεργήθη ο απαραίτητος απολογισμός υφιστάμενης προόδου, οι δύο αντιπροσωπείες ανίχνευσαν τις περαιτέρω προκλήσεις και συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμό για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος της αμοιβαίας και συνεχούς βελτίωσης.

Η Ελλάδα διατηρεί μία ηγετική θέση στην προώθηση της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια», γεγονός που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη υιοθέτηση από ελληνικής πλευράς του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (2023-2028), το οποίο και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την «Ημέρα της Γυναίκας», στις 8 Μαρτίου 2024.

Δείτε το βίντεο: ΟΗΕ- Ενδυναμώνοντας το ρόλο των γυνακών στην οικοδόμηση ειρήνης και ασφάλειας