Η Ατζέντα “Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια” είναι ένα πλαίσιο πολιτικής που αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες επιβάλλεται να έχουν κομβικό ρόλο σε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων στον τομέα της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η υιοθέτηση της ατζέντας Γ.Ε.Α. ξεκίνησε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το έτος 2000, μέσω του ρηξικέλευθου ψηφίσματος 1325, το οποίο ήταν και το πρώτο που συνέδεσε τις γυναίκες με την ατζέντα για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα αναγνώριζε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις επηρεάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες και τα αγόρια.
Ωστόσο, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, ο κόσμος εξακολουθεί να παραβλέπει τις δυνατότητες των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γυναικών και από τις επακόλουθες ειρηνευτικές διαδικασίες.
Η Ελλάδα, ως υποψήφιο μέλος για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26, έχει αναγάγει την προώθηση της εν λόγω ατζέντας σε μία εκ των έξι βασικών προτεραιοτήτων της για τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Για το σκοπό αυτό δε, η χώρα έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο της Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2023-2028), οι βασικοί πυλώνες του οποίου, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε χαιρετισμό και όλες οι ομιλήτριες συνεισέφεραν με σκέψεις, πληροφορίες και γνώσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αποσκοπούσαν και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Την εκδήλωση τίμησε με την συμμετοχή του πολυπληθές κοινό, εκπροσωπώντας εθνικές δημόσιες αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, διπλωματικές αποστολές χωρών από όλες σχεδόν τις ηπείρους, διεθνείς οργανισμούς με έδρα την Αθήνα και ΜΚΟ. Τους ευχαριστούμε όλους για την ειλικρινή υποστήριξή τους.
Στην ομάδα των διακεκριμένων ομιλητών, που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, συμμετείχαν:
- Η Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Η κα Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
- Η Πρέσβυς του Καναδά, κα Anna – Karine Asselin
- Η Πρέσβυς της Νότιας Αφρικής, κα Lindiwe Gail Msengana – Ndlela
- Η Πρέσβυς, κα Μαρία Θεοφίλη, Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οργανισμών & Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών
Τη συζήτηση συντόνισε η κα Λάνα Ζωχιού, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.