Οι ωκεανοί έχουν καθοριστική επίδραση στο ανθρώπινο είδος. Είναι απαραίτητοι όχι μόνο για την επιβίωση μας αλλά και για την ευημερία μας. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση των ωκεανών και των θαλασσών διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα απειλείται ευθέως από μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν οι άνθρωποι. Για την Ελλάδα, η θαλάσσια προστασία και ασφάλεια τίθεται υψηλά στις προτεραιότητες τόσο των εγχώριων πολιτικών, όσο και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Ελληνική Δημοκρατία διεθνώς, όπως η υποψηφιότητα της για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025/26).
Απότοκο αυτών των προσπαθειών και πρωτοβουλιών είναι και η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου 2024, στο Πολιτιστικό Κ΄έντρο του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’.
Στην 9η Διάσκεψη, οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε έξι βασικούς τομείς: α) προστασία θαλάσσιων περιοχών, β) μόλυνση, γ) ασφάλεια, δ) αλιεία ε) ‘μπλε οικονομία’ στ) κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι τομείς εστίασης θα περιλαμβάνουν ειδικότερα: α) τον τουρισμό β) την πράσινη ναυτιλία, γ) την μόλυνση από τα πλαστικά απορρίμματα και δ) την ‘πράσινη’ μετάβαση της λεκάνης της Μεσογείου.
Η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς υπήρξε αρχικά πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με αφετηρία το 2014. Έκτοτε, έχει σταδιακά καταστεί ένα σημαντικό φόρουμ διαλόγου, το οποίο προσελκύει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και ΜΚΟ, οι οποίοι μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την προστασία των ωκεανών και αναλαμβάνουν δράση για να το υποστηρίξουν.
Επισκεφθείτε λοιπόν την ιστοσελίδα της 9ης Διάσκεψης και μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πως μπορούμε να δώσουμε ‘ξεκάθαρες’ λύσεις για τις θάλασσες μας.
Γνωρίστε επίσης τον Peter Thompson, Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς.